Archief

Hieronder vind u voorstellingen/ projecten waar ik aan mee heb gewerkt. Van sommige voorstellingen is ook beeldmateriaal aanwezig. Mocht u de gehele opnamen willen zien, neem dan contact op.

Klik op het gewenste jaar of voorstelling. Scrollen kan uiteraard ook!

2020-2021

Trojan Wars HNTjong

Trojan Wars is een moderne versie van een eeuwenoude oorlog. In een groots opgezette voorstelling vol visueel spektakel, Griekse mythologie, extase en avontuur speelt een topcast met een grote groep jonge acteurs meer dan honderd personages.

In deze bingewatch marathon ben ik onderdeel van het ensemble. Van dansen op het feest naar soldaat en veld arts, tot het lopend door het dodenrijk.

★★★★★ NRC 
“Regisseur Noël Fischer levert met dit vijf uur durende oorlogsepos een meesterwerk af.” 

★★★★★ TROUW
“Het Nationale Theater laat met Trojan Wars een absolute topprestatie zien.”

★★★★ DE VOLKSKRANT 
“‘Trojan Wars’ is de ultieme theaterexperience”

Voor meer informatie bekijk de website van Het Nationale Theater.

2019-2020

Strijd om Levodes

Rol: Fysiek verteller

Ik daagt je in deze presentatie uit om mee te denken over voeding. En neemt je mee in mijn onderzoek naar voedsel. Hoe word je nou écht bewust van wat je eet? Wat stop je eigenlijk elke dag in je lichaam? Iedereen heeft hier wel vragen over. De diëten vliegen je om de oren en de één weet het nog beter dan de ander. Ik niet. Ik zoek naar de feiten, maar ga je er niet op wijzen. Kom kijken en doe ermee wat je wil.

Regie/begeleiding: Erwin Boschman en Victor Mentink

Tentakel Festival Rotterdam

Rol: fysiek verteller

Een kindervoorstelling gebaseerd op echte verhalen. Van elkaar of de omgeving. Van kattenkwaad uithalen tot een nachtmerrie van een enge film.

Irene Siekman en Ik hebben samengewerkt aan deze voorstelling. Irene deed de tekst en ik het beeld. Een herkenbare, leerzame en interactieve voorstelling over opgroeien.

Regie: Irene Siekman

2018-2019

Vaarwel dijkzigt

Rol: Gian, invaller Remco

Een Rotterdams icoon verdwijnt. De komende jaren gaat het voormalige Dijkzigt ziekenhuis, dat in de levens van vele Rotterdammers een zeer bepalende plek is geweest, definitief tegen de vlakte. Voor het zover is, mogen we nog een keer naar binnen. Operadagen Rotterdam creëert in samenwerking met Erasmus MC en MBO Theaterschool Rotterdam een bijzondere route door de gangen, langs operatiekamers en keukens, in verkoeverkamers en personeelskantines. Mooie en aangrijpende verhalen over geboorte, herstel en afscheid van Rotterdammers die er verbleven en werkten, worden gecombineerd met sfeervolle aria’s en liederen.

Gian, een jonge man die zijn vader verliest aan kanker. Totaal niet voorbereidt verliest hij zijn vader. Van onbegrip en verwarring naar agressie tot huilend tegen de muur in de ziekenhuis gangen.

Regie: Krystian Lada

Spoiled & Broke, Lazy & Woke

Rol: Leroy

Spoiled & Broke, Lazy & Woke: een kijkje in de alledaagse #struggles van een groep koffie nippende millennials in een quarterlife crisis. Grappig en tragisch tegelijk! Millennials. Die veelbesproken en -beschreven losers geboren tussen 1980 en 2000. Ze delen vaak herinneringen aan Telekids, MSN, Pokémon en Flippo’s. De Y generatie met alle kansen, de grootste dromen, meeste likes en burn-outs. Woke but tired #destruggleisreal.

Over een vriendengroep van de middelbare school die elkaar maar één keer per jaar ziet, want #druk. Tijdens de jaarlijkse throwbackparty ontsnappen ze aan de snelheid en de verwachtingen van hun instaworthy leven. Ontmoet een remix aan karakters die je zullen boeien, raken en ontroeren.

De Personages zijn ook te volgen op Instagram:

Leroy: @dj_le_roi

Gloria: @missgloriousgloria

Felix: @felix_wirokromo

Maya: @dreamsofmaya

Leroy ook wel bekend als DJ Le Roi, eigen disco club in Ibiza, wereld reiziger en ondernemer. Wat wil je nou nog meer, zou je denken. Het nadeel van Leroy is dat hij alles heeft behalve een sociaal leven. Hij ziet zijn vrienden maar een paar keer per jaar. Van al dat reizen wordt je best eenzaam. Hoewel Leroy racistisch kan over komen zal hij dit nooit zo bedoelen, puur onwetendheid.

Regie: Dewi Kasmo

Graniet

Rol: Neef en Vreemdeling

Vijf mannen op een berg die al dertig jaar bezig zijn met het verslepen van enorme brokken graniet. In die jaren heeft zich een eigen samenleving ontwikkeld. Eigen wetten, eigen logica, eigen wereldbeeld. Binnen hun eigen systemen houden ze elkaar in een ijzeren houdgreep.

Het personage Neef is een druk optimistisch mannetje wat alles zingt in plaats van zegt. Wat soms zorgt voor hoge irritatie onder de andere bewoners. Tevens is het ook nog eens de vreemdeling die voorbij kwam. Wat leidt tot woede bij zowel Langzame, Papierman en Knuppelman.

Hieronder een fragment van een gedeelte van mijn aandeel in de voorstelling:

Regie: Jeroen Kriek

GameChangers

Rol: verteller

Een samenwerking met Theaterwerkplaats Tiuri Roosendaal, Codarts Rotterdam en MBO Theaterschool Rotterdam.

Een ontmoeting tussen vreemden. Een interactieve performance waar het publiek geen publiek meer is. Leer elkaar ontdekken door te voelen, te kijken of te ruiken. Laat je meenemen en laat je oordeel thuis.Regie: Jordy Dik

2017-2018

Iedereen tegelijk

Rol: Verteller

Mensen zijn groepsdieren. Maar wie wil er nou een kuddedier zijn? Tegelijkertijd willen we er ook niet helemaal alleen voor staan. We hebben de geborgenheid van een groep nodig, maar ook het gevoel dat we allemaal bijzondere individuen zijn. We verkeren in het eeuwige spanningsveld tussen de massa en het individu.

In deze afstudeer voorstelling komen we voor een laatste keer samen. We omarmen elkaar maar ook de mens. Met de speech van Charlie Chaplin uit The Great Dictator laten wij ons horen. We kleden ons uit, laag voor laag. Bij elke laag kleding een nieuw persoon, alsof je een ui aan het pellen bent. Bij de ene laag misschien een traan maar bij de ander aan lach. Laag voor laag tot de naakte waarheid naar boven komt.

Hieronder een fragment van een gedeelte van mijn aandeel in de voorstelling:

Regie: Mart van Berckel

Eyes

Rol: Fysiek verteller

Een fysieke solo performance over de prestaties en tegenslagen in het leven.

Pak een platenspeler, een net pak, 3 tafels en combineer deze elementen. Dan krijg je deze zelf gemaakte solo performance. Dan moet je wel alleen nog het verhaal erbij vertellen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Screenshot_20180403-143659_Video-Player-1-729x1024.jpg

Het eerste idee was met 4 tafels in plaats van 3 tafels, zoals te zien op de foto hiernaast. Dit mocht helaas niet in verband met de veiligheid.

Hieronder een video fragment van delen van de performance. Als u mij wilt boeken/inhuren, kunt u contact met mij opnemen.

Coaching: Peer van den Berg

Crave

Rol: Patrick

Het verhaal van Sarah Kane waar we de personages los lieten en alleen de tekst gebruikte. Waar we bijna zelf in een psychose terecht zijn gekomen. Hoewel dat ook wel logisch is, aangezien we van 4 personages 30 personages hebben gemaakt. De voorstelling duurde maar 50 minuten, maar voor sommige uit het publiek was dat al te lang.

Waar we een adempauze gaven door een a capella nummer te zingen. Maar zodra het stopte de chaos meteen terug was.

Patrick een personage met een verstandelijke beperking, gek op gadgets en een tas vol hiermee. Prettig gestoord noem ik hem ook wel. Liefde voor iedereen en onbegrip voor haat. Waggelend verplaatst hij zich door de ruimte met zijn enorme tas vol spullen.

Hieronder een kijkje in mijn personage Patrick:

Regie: Milone Reigman

Je moeder

Rol: vertellen/mezelf

Een fysieke montage voorstelling waar iedereen aan mee heeft gewerkt. Met mijn aandeel over de miskramen van me moeder, een onbekend maar toch emotioneel onderwerp. Ondanks dat bijna alle verhalen persoonlijk waren, kan iedereen zich er in herkennen.

Een tuinpak was mijn enige kostuum, zelfs geen onderbroek…

De chaos op het toneel van de hufters vloeide over naar de persoonlijke verhalen van familie/ afkomst. Waar a capella zang de emotie kan weergeven, maar ook de pijn kan verzachten.

Hieronder een fragment van een gedeelte van mijn aandeel in de voorstelling:

Regie: Peer van den Berg

2016-2017

Happy Kids

Rol: Tom

Een bewerkte versie van Burgerschap van Mark Ravenhill, door Maxime Dreesen

Tom heeft een dubbel gevoel. Hij heeft het idee dat hij jongens begint leuk te vinden. Hier kan hij maar op 1 manier achter komen, door te experimenteren. Hij zoent met zijn beste vriend Gary, ook wel bekend als Gay Gary. Hoewel hij niet gay blijkt te zijn heeft die respect voor Tom. Tom probeert het ook nog bij zijn beste vriendin Amy, ze hebben zelfs seks. Helaas voelde dit niet zoals Tom gehoopt had. Hij komt in contact met Martin, hij is wel een stuk ouder maar het voelt wel heel fijn. Door zijn ervaring met Martin komt Tom er uiteindelijk achter dat hij homo is.

Regie: Maxime Dreesen

Stereo (Jonestown)

Rol: Verteller

Een sekte, dat is wat we er nu van weten. Maar de mensen die erin zaten, zagen het als een betere wereld. Een groep mensen afgelegen van de rest van de wereld, in hun ideale wereld. Jim Jones de oprichter, werd als god gezien door de inwoners. Hij die hun beschermde, genas en lief had. Hij gaf hun Utopia en zei geloofden dat. Helaas eindigde dit mooie verhaal in een tragische suïcidale massamoord van 909 mensen.

Regie: Alexander de Vree

2015-2016

Open blik experience

Rol: Vertellen/mezelf

Een samenwerking met MAAS TD, De Nieuwe Kans (DNK) en De MBO Theaterschool Rotterdam.

Een project waar probleem jongens in contact kwamen met acteurs, om samen een voorstelling te maken. De regisseur was de enige vrouw in ons midden. Een voorstelling bedoeld om probleem jongens weer een plek in de maatschappij te geven.

De voorstelling was een reflectie van ons als persoon en als groep. Door hilarische en heftige momenten uit het repetitie proces te delen.

Een van de Scènes

Regie: Hannah Timmers

Ilias

Rol: Zeus

Het wel bekende verhaal over de Griekse Mythologie door Oscar van Woensel.

Deze uitvoering hebben we gedaan met ongeveer 30 personen, waardoor ieder een eigen scènes had, en er dubbelrollen waren

Ik had de eer om te beginnen met Zeus. De oppergod die zichzelf geweldig vind en niets liever doet dan genieten van de amuse en de seks.

Regie: Alexander de Vree

2014-2015

Punk Rock

Rol: Casper (Williams)

Verhaal van Simon Stephens. 7 scholieren, klasgenoten waarvan ieder zijn eigen rol. Een vertaalde versie door Sanne Parlevliet.

Casper (William) werd verliefd op het nieuwe meisje Lilly. Helaas voor Casper viel Lilly haar oog op Nicholas, de krachtpatser van de groep. Casper staat eigenlijk overal een beetje tussen, zowel voor de pestkop als de losers. Casper is het zat hoe wij als mensen met elkaar om gaan. We lossen onze eigen dingen niet op, we halen er altijd iemand bij. Op een dag is Casper er klaar mee, hij heeft een wapen bij zich. Hij gaat zelf wel die problemen oplossen. Hij schiet meerder van zijn klasgenoten neer, op een enkeling na. Chadwick en Tanja “de losers” laat hij leven. Waarna hij later zich zelf ook neerschiet. Helaas was Lilly niet op school, dan kon hij tenminste afscheid nemen.

In deze voorstelling hebben we gebruik gemaakt van losse flodders, waardoor het effect nog geloofwaardiger was.

Regie: Anny van Hoof

Het Experiment

Rol: Dorian/nummer 16)

Twee onderzoekers starten een gevangenis experiment waarbij een groep proefkonijnen wordt gesplitst in bewakers dan wel gevangenen. Gedurende drie weken moeten zijn zich volgens de aan hen toegewezen rol gedragen. Wat eerst nog spel lijkt en een manier om gemakkelijk geld te verdienen, slaat al snel om in een nachtmerrie waarin iedereen moet vechten voor zijn leven.

Hieronder een fragment van een gedeelte van mijn aandeel in de voorstelling:

Regie: Jeroen Rozendaal